Ankara Büyükşehir Belediyesi Asansör Proje Hizmeti
Ankara, Türkiye’nin başkenti ve en kalabalık ikinci ilidir. Nüfusu 2019 itibarıyla 5.639.076 kişidir. Bu nüfus; 25 ilçe ve bu ilçelere bağlı 1425 mahallede yaşamaktadır. İl genelinde nüfus yoğunluğu 215’tir.
Asansör, dikey olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araçtır. Daha yüksek ve derin yapıların yapılmasıyla, insanların ve yüklerin üst ve alt katlara ulaşabilmesi ihtiyacı asansörleri zorunlu kılmıştır.
Asansör projesi, Asansör firmaları için asansörün temel özelliklerinin belirlenmesi, asansör konumu ve trafik hesapları gibi özelliklerin belirlenmesini sağlayan bir önizlemedir. Asansör projeleri denince elektrikli asansör, hidrolik asansör, makine daireli asansör, makine dairesiz asansör, engelli asansörü, sedye asansörü, yük asansörü, panoramik asansör, yemek monşarj asansörü olmak üzere tüm asansörler için hazırlanmaktadır. Tüm asansörler için hazırlanan asansör projeleri uygulama ve avan projesi olmak üzere ikiye ayrılır. Asansör avan ve uygulama projeleri kendi içlerinde mekanik ve elektrik projeleri olmak üzere de ikiye ayrılır.
Avan Proje; Herhangi bir binaya kurulacak asansörün kullanım amacına göre kapasite, hız, kumanda ve kullanım şekli gibi temel özelliklerinin belirlenmesini sağlayan projedir. Asansör avan proje ruhsat alırken asansör ruhsatında mutlaka bulunması gereken projedir. Avan projelerimiz SMM belgeli mühendisler tarafından hazırlanmaktadır.
Uygulama Proje; Avan projenin temel özelliklerinin belirlenmesini sağlayan tasarım sonucunda imalat ve montaj detaylarının ve hesaplamalarının nasıl yapılacağını belirten açıklama, çizim, teknik özellikler, hesaplar ve dokümanlar bulunduğu projedir. Asansör uygulama projelerimiz yetkili mühendisler tarafından hazırlanan proje elektrik ve makine mühendisleri tarafından hazırlanmaktadır.
Asansör projesinin ana temel projesini oluşturan avan ve uygulama projeleri kendi içlerinde de elektrik ve makine projeleri olmak üzerede iki projeye ayrılır. Her iki projede uygulama ve avan projenin tüm detaylarını belirler ve Asansör projesinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Ankara da asansör firmaları Ankara Büyükşehir Belediyesi ve asansör firmaları ve tüm asansörler için asansör proje hizmeti vererek asansörün projesinin tamamlanmasını sağlamaktadır.
Asansör projeleri Asansör yönetmeliği, Asansör işletme ve Bakım yönetmeliğine ve TSE standartlarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Bu yönetmelikler ve standartlara göre hazırlanan asansör projesi avrupa standartların da bir projeye sahip olacaktır. Asansör işletme ve bakım yönetmeliğinin amacı; “insanların, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin, insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak ve çevreyi korumak üzere tescili, işletilmesi, bakımı, garanti ve satış sonrası hizmetleri ile hizmet denetimi ve mevcut asansörlerin iyileştirilmesiyle ilgili uyulması gereken kuralları belirlemektir.”
STA Teknik ilgili yönetmelikler ve TSE standartlarına göre Ankara Büyükşehir de asansör firmaları ve asansörler için Asansör proje hizmeti vermektedir. STA Teknik, asansör projelerini bünyesinde bulunan mühendisler tarafından yapılmaktadır. SMM belgeli yetkili mühendislerimiz tarafından yapılan asansör projeleri hazırlanırken çok özen gösterilerek eksiksiz hazırlanarak Asansör ruhsatına eklenir.